Ostrygi z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1710
Ostrygi z grzankami
fot. Le Blagueur ? Paris / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych ostryg
  • 2 kromki chleba
  • 6 liści bazylii
  • 4 żółte patisony
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dag soli kamiennej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione wyciągnąć i włożyć z powrotem do muszli. Muszle postawić na tacce wysypanej solą kuchenną. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Patisony pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej pokrojone patisony, paprykę i smażyć przez 2 minuty, po czym dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidory. Następnie dodać pokrojone liście bazylii, doprawić pieprzem i solą do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1 minutę i przełożyć na ostrygi. Kromki chleba wysmarować oliwą, posolić, pokroić na kawałki i upiec grzanki na rozgrzanej patelni. Grzanki wyłożyć na wierzch ostryg.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów