Ciecierzyca z pieczonym patisonem i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1958
Ciecierzyca z pieczonym patisonem i kaparami
fot. chatirygirl / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 6 patisonów żółtych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka kaparów z zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Patisony namoczyć 2 łyżkami oliwy, lekko posolić, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zarumienią. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej kapary osączone z zalewy, pokrojony drobno szczypiorek, natkę pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie przełożyć na talerz. Całość polać sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów