Ciecierzyca z pieczonym patisonem i kaparami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 6 patisonów żółtych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka kaparów z zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Patisony namoczyć 2 łyżkami oliwy, lekko posolić, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zarumienią. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej kapary osączone z zalewy, pokrojony drobno szczypiorek, natkę pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie przełożyć na talerz. Całość polać sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Podobne przepisy