Sałatka z buraczków, fig, soczewicy i kapusty

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g soczewicy
  • 20 g sera feta
  • 4 świeże owoce fig
  • 4 buraki czerwone
  • 4 liście młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania

Soczewicę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Figi umyć, obrać ze skóry, 2 pokroić w większą kostkę, pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i wymieszać z soczewicą. Z wymieszanych owoców i soczewicy uformować ręcznie kotleciki i przypiec je na rozgrzanej oliwie na patelni tylko z jednej strony, po czym przełożyć na talerz. Kotleciki posypać sezamem. Buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Do buraczków dodać pokrojone figi i ser feta. Liście młodej kapusty i rukolę sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i wymieszać z buraczkami, figą i serem.

0 komentarzy

Podobne przepisy