Sałatka z buraczków, fig, soczewicy i kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2037
Sałatka z buraczków, fig, soczewicy i kapusty
fot. chatirygirl / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g soczewicy
  • 20 g sera feta
  • 4 świeże owoce fig
  • 4 buraki czerwone
  • 4 liście młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Figi umyć, obrać ze skóry, 2 pokroić w większą kostkę, pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i wymieszać z soczewicą. Z wymieszanych owoców i soczewicy uformować ręcznie kotleciki i przypiec je na rozgrzanej oliwie na patelni tylko z jednej strony, po czym przełożyć na talerz. Kotleciki posypać sezamem. Buraczki czerwone zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Do buraczków dodać pokrojone figi i ser feta. Liście młodej kapusty i rukolę sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i wymieszać z buraczkami, figą i serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów