Golonka po staropolsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6306
Golonka po staropolsku
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 20

Składniki:

  • 1 kg golonki
  • 5 dag śliwek suszonych
  • 5 dag orzechów włoskich bez łupin
  • 10 dag cytryn
  • 5 dag chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • tłuszcz

Opis przygotowania:

Golonkę oczyść, opal, umyj, natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 24 godziny. Następnie obrumień na tłuszczu, skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Golonkę wyjmij, oddziel mięso od kości, mięso pokrój na duże kawałki, ułóż w naczyniu. Śliwki umyj, namocz, wydryluj, pokrój w paseczki, dodaj do golonki, zalej sosem z duszenia i chwilę poduś. Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj. Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki (usuń pestki), dodaj do golonki pod koniec duszenia razem z chrzanem i orzechami. Dopraw do smaku. Miękką golonkę wyłóż na półmisek i polej doprawionym sosem. Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów