Mintaj gotowany z koprem naciowym i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3229
Mintaj gotowany z koprem naciowym i szpinakiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście bazylii
  • 2 łyżki gotowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 koper naciowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mintaja oczyścić, natrzeć solą oraz pieprzem, włożyć do odpowiedniego naczynia, ugotować nad parą do miękkości i wyłożyć na talerz. Na ciepłą rybę wyłożyć przecier pomidorowy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w krążki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, posolić i przełożyć na rybę. Koper naciowy pokroić na ćwiartki, zalać wodą do połowy i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i wyłożyć na ziemniaki. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć z wody, podsmażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju i wyłożyć obok ryby. Całość przyozdobić listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów