Rigatoni w sosie pomidorowym i kalmarami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3064
Rigatoni w sosie pomidorowym i kalmarami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g okrągłego makaronu rigatoni
  • 6 kalmarów mrożonych lub świeżych
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron rigatoni ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na talerz. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią drobno cebulę oraz czosnek, następnie zeszklić i dodać pomidory. Smażyć pod przykryciem 2 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy sos dodać do makaronu. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, ściągnąć skórę z tuby. Następnie pokroić w plastry, gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem i makaronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów