Schab w galarecie

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Schab w galarecie

    Dodane przez: wd2005

    Wolf Gang / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 60 dag schabu
  • 1 dag mąki
  • tłuszcz
  • jajko gotowane
  • śliwki z octu
  • papryka konserwowa
  • natka pietruszki
  • 1 dag koncentratu pomidorowego
  • 1/2 białka
  • 1 dag żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Opis przygotowania

Mięso umyj, odetnij kości, zostaw tylko małe odcinki kości żebrowych. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 24 godziny. Potem posyp mąką, zarumień na silnie rozgrzanym tłuszczu i piecz skrapiając najpierw wodą, a potem wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj. Około 1/4 litra sosu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem, zagotuj mieszając trzepaczką, dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatynę, chwilę pogotuj i dopraw do smaku. Przecedź przez lnianą ściereczkę lub gazę i pozostaw do zastygnięcia. Tężejącą galaretą zalej schab. Smacznego!

0 komentarzy

Podobne przepisy