Krokiety mięsne z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2522
Krokiety mięsne z kapustą
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki wody
  • maggi
  • gotowy sos pomidorowy
  • 2 łyżeczki śmietany
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę białą i czerwoną poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć lekko osolonym wrzątkiem. Kapustę białą przełożyć na talerz, a czerwoną drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z czerwoną kapusta, następnie dodać 1 jajko i pokrojoną drobno cebulę, doprawić solą, maggi, pieprzem i odstawić na 10 minut. Z mąki, 1 jajka, 1/2 szklanki wody i szczypty soli wyrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć 8 naleśników na 2 łyżkach oleju oleju. Na naleśniki wyłożyć mięso mielone wymieszane z kapustą i zawinąć je szczelnie. Następnie zawinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z każdej strony. Gotowe krokiety przełożyć na talerz. Sos pomidorowy wymieszać ze śmietaną, wlać do małej miseczki i wyłożyć na talerzu obok krokietów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów