Karp grillowany z pomarańczą i pieczarkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Karp grillowany z pomarańczą i pieczarkami

    Dodane przez: wd2005

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 świeże karpie do 1,2 kg
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 6 pieczarek
  • 4 suszone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania karpia
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa do ryb
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Karpie oczyścić z łusek, wnętrzności, zostawić łeb i ogon. Oczyszczone karpie dokładnie umyć i osączyć z wody. Natrzeć oliwą, przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem. Ułożyć na rozpalonym grillu i przypiec z obu stron na rumiany kolor. Następnie przełożyć je na talerz. Pomarańcze obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać do tego pokrojoną na kawałki papryczkę chili, pieczarki pokrojone w plastry, pomarańcze i zielony groszek osączony z zalewy. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na rybę. Wszystko udekorować natką pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy