Karp grillowany z pomarańczą i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2645
Karp grillowany z pomarańczą i pieczarkami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 świeże karpie do 1,2 kg
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 6 pieczarek
  • 4 suszone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania karpia
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa do ryb
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karpie oczyścić z łusek, wnętrzności, zostawić łeb i ogon. Oczyszczone karpie dokładnie umyć i osączyć z wody. Natrzeć oliwą, przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem. Ułożyć na rozpalonym grillu i przypiec z obu stron na rumiany kolor. Następnie przełożyć je na talerz. Pomarańcze obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać do tego pokrojoną na kawałki papryczkę chili, pieczarki pokrojone w plastry, pomarańcze i zielony groszek osączony z zalewy. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na rybę. Wszystko udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów