Bigos staropolski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4481
Bigos staropolski
fot. racatumba / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 dag cielęciny bez kości
  • 1-2 dag grzybów suszonych
  • 3 dag śliwek suszonych
  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 8 dag cebuli
  • 80 dag kapusty kwaszonej
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • 15 dag kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • majeranek
  • cukier
  • przyprawa do zup (dla smaku)

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, namocz, ugotuj, pokrój w paseczki razem z namoczonymi i wydrylowanymi śliwkami. Mięso umyj, pokrój w kostkę razem z boczkiem oraz cebulą. Boczek częściowo stop, włóż mięso i obrumień, dodaj cebulę, podsmaż. Kapustę pokrój, zalej wrzącą wodą, dodaj mięso i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj grzyby i śliwki. Tłuszcz rozgrzej, wymieszaj z mąką, zasmaż nie rumieniąc, połącz z kapustą, winem, koncentratem pomidorowym, pokrojoną w kostkę kiełbasą oraz przyprawami. Całość duś kilka minut, po czym dopraw do smaku. Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (4)

Zrobiłem to coś jest ohydne, fuj.

Może naucz się gotować? Bo przepis jest dobry. Robię bigos według tego przepisu i jakoś wszystkim smakuje.

nie gotuję w ogóle co do bigosu jednak miałam poważne plany. Z tego opisu nie jestem jednak w stanie zrozumieć nawet tego w ilu pomieszczeniach się to dzieje w jednym garnku duszę a reszta gdzie? kiedy dodaję?

A u mnie wszyskim smakowało:)..po za tym nie widze w tym przepisie nic nie jasnego...pozdrawiam:)

Podobne przepisy

Więcej przepisów