Bakłażan w pikantnym sosie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g bakłażanów
  • 3 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe ostre papryczki chili
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Bakłażany obrać ze skóry, pokroić w większa kostkę, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć do miski. Dodać do niego wino ryżowe, sos sojowy ciemny, olej sezamowy, ocet ryżowy i dokładnie wymieszać. Następnie wkroić papryczkę chili, posiekany drobno czosnek, szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

0 komentarzy

Podobne przepisy