Wołowina duszona w winie z pomarańczą i grejpfrutem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2590
Wołowina duszona w winie z pomarańczą i grejpfrutem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny bez kości
  • 100 ml wina czerwonego (może być słodkie)
  • 2 pomarańcze
  • 2 grejpfruty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 mała kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę umyć, następnie natrzeć pieprzem i solą. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojoną na porcje wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia podlewać mięso winem. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić razem ze skórą w plastry. Grejpfruta obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę pekińską dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i dodać do mięsa, razem z pomarańczami i grejpfrutem. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać mięso sezamem.

1 komentarz

ja dodaje burnarj do miesa, i jest tp naturalne wino musujace z pomaranczy,burnarj jest bez wody....a jak zostanie to sama wypije

Podobne przepisy