Żurek po wiejsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3640

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 litr wywaru z kości lub warzyw
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag cebuli
  • sól
  • żur kiszony
  • pieprz
  • majeranek do smaku

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, włóż do wywaru i ugotuj. Słoninę pokrój w kostkę, częściowo stop, dodaj drobno pokrojoną cebulę, usmaż, dodaj do ziemniaków, wlej żur, zagotuj i dopraw do smaku.

Autor: plateau

Komentarze (1)

Gotuję żur na wędzonych żeberkach i dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę i 2-4 ząbki zmiażdżonego czosnku.

Podobne przepisy

Więcej przepisów