Cukinia zapiekana z nektaryną i sosem pomidorowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Cukinia zapiekana z nektaryną i sosem pomidorowym

    Dodane przez: wd2005

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 2 nektaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaty ciasta filo
  • 4 pomidory
  • 25 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cukinię umyć, osączyć z wody, przekroić ukośnie na 5 cm kawałki i wydrążyć łyżką połowę miąższu. Nektaryny przekroić, usunąć pestki, pokroić w słomkę i włożyć w otwór cukinii, a serem mozzarella wypełnić wolne miejsca. Nadzianą cukinie zawinąć w namoczone letnią wodą plastry ciasta filo, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz.
Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić i dodać pokrojone drobno pomidory. Całość dusić na małym ogniu, aż połowa soku z pomidorów odparuje, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać cukinię na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy