Pyzy z powidłami śliwkowymi i sezamem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki sezamu
  • sól

Opis przygotowania

Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć nadmiar wody i dodać do przemielonych ziemniaków. Dodać do tego mąkę ziemniaczaną, jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować kulki, następnie rozciąć nożem środek, nałożyć łyżką powidło śliwkowe, lekko zlepić i wrzucić na gotująca się wodę. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć i obtoczyć na gorąco w sezamie i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy