Arancini z ryżu i wołowiny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3359
Arancini z ryżu i wołowiny
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko
  • 1 ogórek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki zielonego groszku z zalewy
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 40 g mielonego mięsa wołowego
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Do fasolki dodać przekrojone na połowy pomidorki koktajlowe, pokrojoną w plastry 1 cebulę i zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, mięso mielone i zrumienić. Następnie smażone mięso przełożyć do ryżu. Dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, roztrzepane jajko, ser żółty, przecier pomidorowy i szczyptę szafranu. Dokładnie wymieszać i uformować z całości kulki. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na złoty kolor. Usmażone przełożyć na fasolkę szparagową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów