Sushi z kurczakiem, ogórkiem i awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6005
Sushi z kurczakiem, ogórkiem i awokado
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • 1 por
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 liści nori
  • gotowy sos sojowy ciemny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Piersi kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem, zalać wodą i ugotować do miękkości mięsa. Następnie odcedzić i pokroić kawałki. Liście nori sparzyć wrzątkiem i rozprostować. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w słomkę i dodać do ogórka. Kurczaka, ogórka i awokado obłożyć ryżem, ścisnąć w ręku liśćmi nori i przełożyć na tacę. Sosem sojowym polać wokół sushi, a całość udekorować sparzonym i pokrojonym drobno porem.

3 komentarze

Profanacja ! Co dalej sushi ze schabowym ?

nie gadaj... jadlam sushi z kurczakiem cytrynowym, z pieczonym lososiem, pieczonym wegorzem, smazonymi (tempura) krewetkami, tak samo sa z samymi warzywami i jadlam w prawdziwym sushi barze w toronto

jaka profanacja...poczytaj co to suhi

Podobne przepisy