Polędwica z sarny z sosem kurkowym

(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9285
Polędwica z sarny z sosem kurkowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy z sarny
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 ml czerwonego wina słodkiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory koktajlowe
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na sos kurkowy:
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu z grzybów
  • 30 g kurek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • biały pieprz
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Polędwicę z sarny dokładnie umyć, osączyć z wody, natrzeć białym pieprzem oraz solą, obłożyć pokrojonym drobno czosnkiem, zawinąć w folie spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, czosnek wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zeszklić, dodać mięso sarny i zrumienić z każdej strony. Do mięsa wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia należy łyżeczką podlewać mięso winem. Uduszone mięso przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc razem z pokrojoną drobno natką pietruszki i dodać do mięsa.
Przygotować sos kurkowy: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Następnie zostawić 1 szklankę bulionu, grzyby przecedzić. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać kurki, zalać bulionem z grzybów i dusić pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu. Dodać do tego śmietanę, łyżkę mąki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać polędwicę z sarny. Czerwona sałatę dokładnie opłukać i dodać do całości. Ziemniaki udekorować całymi pomidorami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy