Bakłażan pieczony z ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2901
Bakłażan pieczony z ciecierzycą
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy
  • 20 g sera twarogowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 większy bakłażan
  • 1 ogórek zielony
  • 1 łyżka pokrojonej kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Przygotować naczynie do zapiekania, wlać do niego 6 łyżek oliwy z oliwek, wrzucić gotowaną ciecierzycę, oprószyć ją mieloną papryką i cynamonem. Na ciecierzycę położyć plastry bakłażana. Całość posypać kminkiem, posiekaną drobno kolendrą, pokrojonym czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ciecierzycy. Następnie całość wyciągnąć z piekarnika, plastry bakłażana wyłożyć na szpinak, a na plastry ciecierzycę. Dodać do tego rozdrobniony ser twarogowy oraz obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki ogórka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów