Makaron w sosie orzechowo-buraczanym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1292
Makaron w sosie orzechowo-buraczanym
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu muszelki
  • 4 buraki
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 5 listków bazylii
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 5 dag ziaren sezamu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki ozdobnej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Buraki ugotować ze skórą do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry, drobno pokroić i zmiksować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Orzechy drobno utłuc i dodać do czosnku. Dodać także oliwę, drobno posiekaną bazylię, tarty parmezan i połączyć ze zmiksowanymi burakami. Całość dobrze wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać na makaron. Sezam przysmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do makaronu. Wszystko udekorować pietruszką ozdobną.

1 komentarz

o matko co za pomysł. hmmmm

Podobne przepisy