Melon faszerowany wołowiną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 15 dag sera żółtego w plastrach
  • 2 melony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka ananasa w kostce
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Melony umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć miąższ (miseczki pozostawić), i zmiksować go. Dodać do niego osączone z zalewy kawałki ananasa i wymieszać. Wołowinę oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zeszklić, następnie dodać kawałki wołowiny, zrumienić i wlać wino. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać zmiksowanego melona z ananasem. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, dusić przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i całością wypełnić miseczki melona. Na wierzch wyłożyć pokrojone drobno plastry sera żółtego i wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Kiedy ser żółty zacznie się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę.

0 komentarzy

Podobne przepisy