Sushi z tuńczykiem, kawiorem i awokado

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 20 dag czerwonego kawioru
  • 10 szt. płatów wodorostu nori
  • 2 owoce awokado
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Opis przygotowania

Ryż dokładnie opłukać, po czym ugotować w 1,5 szklanki lekko osolonej wody i odparować. Do ryżu wlać ocet ryżowy wymieszany z cukrem, dobrze wymieszać i nakryć pokrywką. Liście nori sparzyć wrzątkiem i podzielić na porcje. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Awokado i tuńczyka pokroić w plastry. Pokrojone składniki nałożyć na liście nori, dobrze ścisnąć w ręku, a następnie nałożyć na nie ryż i kawior. Całość uformować ręcznie w prostokąty i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy