Hummus z bakłażanem i sosem Tzatziki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2871
Hummus z bakłażanem i sosem Tzatziki
fot. cherrylet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 4 zielone papryczki chili
  • 1 opakowanie czarnych oliwek
  • 2 liście sałaty
  • 2 placki pity
  • Na hummus:
  • 40 dag ciecierzycy
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Na sos Tzatziki
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, natkę zielonej pietruszki, podsmażyć przez 2 minuty i do dodać ciecierzycy. Ciecierzycę z bakłażanem przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Włożyć do niego także całe papryczki chili, połamane na kawałki placki pity i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 5 minut. Liście sałaty opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć zapieczony hummus.

Przyrządzić sos: ogórka obrać ze skóry, poszatkować drobno na tarce jarzynowej, dodać do niego ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek przepuszczony przez praskę i jogurt. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i wyłożyć na środek hummusa. Całość udekorować czarnymi oliwkami i przekrojonymi na połowy pomidorami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów