Makaron soba z tofu i tempurą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2668
Makaron soba z tofu i tempurą
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu soba (z mąki gryczanej)
  • 40 g tofu
  • 4 duże mrożone krewetki
  • 2 filety mintaja
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 rzodkiewka do dekoracji
  • 1 butelka jasnego piwa
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • para pałeczek

Opis przygotowania:

Makaron zalać bulionem z kostki, doprawić solą, ugotować i przelać razem do miski. Tofu pokroić na kwadraty, gotować przez 7 minut na parze i dodać do makaronu. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli, gałki muszkatołowej i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (ogon pozostawić), zanurzyć w cieście i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym dodać do makaronu. Mintaja również zanurzyć w tym samym cieście, smażyć na rumiany kolor i dodać do bulionu. Szpinak dobrze opłukać i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojony szczypiorek i szpinak, podsmażyć przez 1 minutę i dodać do makaronu. Całość udekorować plastrami rzodkiewki i wyłożyć pałeczki do jedzenia. W osobnym naczyniu podać dobrze zmrożone, jasne piwo.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów