Dynia zapiekana z fasolą i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2153
Dynia zapiekana z fasolą i chlebem
fot. sweetonveg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 4 kromki chleba
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć nasiona, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec do miękkości. Następnie dynię wyciągnąć, lekko przestudzić, zeskrobać łyżeczką miąższ ze skóry i dodać syrop klonowy. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę i por. Doprawić pieprzem oraz solą, zeszklić i dodać połamane na drobne okruchy kromki chleba. Chleb powinien wchłonąć oliwę, po czym wszystko zestawić z ognia i połączyć z dynią. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia, dodać do tego osączona z zalewy czerwoną fasolę i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 25 minut. Gotową dynie przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów