Stek wołowy z serem i grzankami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego z kością na stek
  • 30 g sera gruyere
  • 15 dag pieczarek
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wołowinę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem i smażyć do miękkości mięsa na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia podlać mięso 2 łykami wody. Usmażone przełożyć na talerz. Marchew i ogórka poszatkować na tarce jarzynowej, dodać pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, zalać octem balsamicznym, doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie całość przełożyć na stek. Jajko roztrzepać na talerzu widelcem, obtoczyć w nim pokrojone na trójkąty kromki chleba tostowego, posypać majerankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Następnie przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć przez 3 minuty. Usmażone pieczarki dodać do pokruszonego sera gruyere, zmiksować razem i przełożyć na grzanki.

0 komentarzy

Podobne przepisy