Kotlet mielony z fasolą i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2327
Kotlet mielony z fasolą i ziemniakami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g mięsa mielonego
  • 40 g zielonej fasoli
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • 1 jajko
  • sól
  • maggi

Opis przygotowania:

Chleb namoczyć w wodzie, po czym odcisnąć, przemielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Do mięsa wbić jajko i pokrojoną drobno cebulę. Doprawić pieprzem solą, maggi, wymieszać i uformować kotlety w ręku. Rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć kotlety z obu stron i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na ćwiartki, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz. Fasolę pozbawić końcówek, pokroić na duże kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do ziemniaków. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, lekko posolić i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów