Omlet z dwoma sosami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1228
Omlet z dwoma sosami
fot. yukop / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 dag makaronu rurki
  • 1 sałata zielona
  • natka pietruszki
  • Na omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • Na sos marchewkowy:
  • 5 marchewek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Na sos keczupowy:
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i szczyptę soli. Dobrze wymieszać i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć najpierw z jednej strony, a kiedy się zetną przewrócić i smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Po usmażeniu czym przełożyć na makaron.
Przygotować sos keczupowy: rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę, lekko podsmażyć i wlać keczup. Sos wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i polać nim połowę omletu i sałatę.
Przygotować sos marchewkowy: marchew ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i zmiksować. Następnie przełożyć ją do rondla, dodać masło, szczyptę soli oraz cukru i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, ściągnąć z ognia, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i polać drugą stronę omletu. Wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy