Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i makaronu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3536
Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów i makaronu
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu chińskiego Chow Mein
  • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 nektaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta imbiru mielonego

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie opłukać zimną wodą. Obrać cebulę, czosnek pokroić drobno, włożyć do miski, zalać oliwą i sokiem z limonki. Dodać do tego poszatkowaną na tarce jarzynowej marchew, pokrojoną w plastry kapustę pekińską, połowę pomidorów koktajlowych (drugą połowę pozostawić do dekoracji) i nektaryny pokrojone w kostkę. Następnie doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, imbirem i dobrze wymieszać. Ugotować makaron chiński w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na środek sałatki. Całość udekorować pokrojonymi na połowy pomidorami koktajlowymi i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów