Yomari ze śliwką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1474
Yomari ze śliwką
fot. .::RMT::. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag białego sera chudego
  • 60 dag śliwek węgierek
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i zmielić razem z białym serem w maszynce do mięsa. Jajko i żółtka roztrzepać widelcem, następnie dodać do ziemniaków i sera. Dodać szczyptę soli, połowę śmietany i wymieszać. Następnie dodać do tego mąkę, wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, uformować z niego z niego wałek, pokroić na kawałki i formować w ręku placuszki. Śliwki dobrze opłukać, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć pestki i zasypać cukrem pudrem. Potem włożyć je na placuszki ciasta i zlepić końce, tworząc rogi. Zagotować 0,5 l wody, wrzucić yomari na wrzątek, gotować 3 minuty i przekładać na talerz, kiedy same podpłyną do góry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów