Por duszony z kapustą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Por duszony z kapustą

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1 duży por
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • 2 suche kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Por umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki do 3-4 cm, posolić, wrzucić na głęboki, mocno rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na środek talerza. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać i przełożyć na ogórka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Kromki chleba pokruszyć drobno, dodać do zeszklonego czosnku, doprawić pieprzem oraz solą, zrumienić i dodać do kapusty. Całość udekorować zieloną skórką z ogórka.

0 komentarzy

Podobne przepisy