Farfalle z fasolą, pieczarkami i sosem Alfredo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2484
Farfalle z fasolą, pieczarkami i sosem Alfredo
fot. RobotSkirts / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu farfalle kolorowego
  • 30 g pieczarek
  • 20 g drobnej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • Na sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 2 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na talerz. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i dodać do fasoli. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, posolić szczyptą soli i smażyć przez 4 minuty, po czym dodać je do fasoli z makaronem.

Przygotować sos: rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać do niej drobno posiekany czosnek, zeszklić, wlać bulion warzywny oraz śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować przez 7 minut. Po tym czasie dodać tarty parmezan, dobrze wymieszać, ściągnąć z ognia i sosem polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów