Sałatka capri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6557
Sałatka capri
fot. sporkist / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże pomidory czerwone
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 kieliszek oliwy z oliwek
  • 4 oliwki
  • natka pietruszki
  • 4 listki bazylii
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Natnij lekko pomidory i zalej je wrzątkiem, potem obierz ze skórki. Pokrój je na plastry i usuń z nich nasienie. Pokrój ser mozzarella również na plastry i ułóż go na pomidorach w ten sposób, aby przeplatał raz ser, a raz pomidor. W środek ułożonych plastrów wbij patyczek do szaszłyków i na jego szczycie umieść
po jednej oliwce. Całość posól i popieprz. Do żaroodpornego naczynia wlej oliwę i ułóż w nim gotowe porcje. Capri piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po wyjęciu oprósz natką pietruszki, przełóż na talerz i udekoruj liśćmi bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów