Piernik z dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2460
Piernik z dynią
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1,2 kg mąki
  • 200 g dyni
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 25 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki miodu
  • 3,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki posiekanej i smażonej skórki pomarańczowej
  • 1,5 łyżki mielonych goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • gotowe zdobniki cukiernicze

Opis przygotowania:

Dynię umyć, pozbawić pestek, obrać ze skóry, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawała, ugotować ją do miękkości ze szczyptą soli, odcedzić i zmiksować. Mąkę przesypać do odpowiedniej miski. Miód wlać do rondla, dodać do niego cukier, stopić na małym ogniu, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i całość lekko zrumienić. Następnie gorący miód przelać do mąki. Do rondla po miodzie wlać mleko, lekko podgrzać, dodać olej oraz kakao, dobrze wymieszać i przelać do mąki z miodem. Dodać do tego zmiksowaną dynię i dobrze utrzeć, aby ciasto było gęste. Utarte ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia, po czym wbić do niego jajka, dodać proszek do pieczenia, mielone orzechy i smażoną skórkę pomarańczy. Dobrze wymieszać, przelać do form wysmarowanych masłem i obsypanych do połowy mąką. Formy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i piec do czasu wyrośnięcia ciasta. Gdy tak się stanie należy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około godziny. Ciasto w czasie pieczenia sprawdzać patyczkiem. Upieczone przestudzić, wyciągnąć z form, ułożyć jedno na drugim smarując brzegi łączenia miodem, przełożyć na tacę i udekorować gotowymi zdobnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów