Dorada ze szczypiorkiem i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2174
Dorada ze szczypiorkiem i sosem sojowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 filety dorady
  • 2 pęczki szczypiorku z cebulkami
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szpinaku
  • 20 dag sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 buteleczka gotowego sosu sojowego Tao Tao
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety dorady umyć, osączyć z wody, posypać mielonym imbirem, solą, pieprzem i ugotować do miękkości na parze. Następnie rybę posypać szczyptą cukru i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać umyty, osączony z wody i przekrojony na połowy szczypiorek i zeszklić. Następnie przełożyć szczypiorek na rybę. Rybę zalać gotowym sosem sojowym. Szpinak sparzyć osolonym wrzątkiem, odcedzić i przełożyć na drugi talerz. Ziarna sezamu wysypać na patelnię bez tłuszczu i lekko podpiec na małym ogniu, po czym przesypać je na szpinak. Sezam i szpinak polać sosem sojowym i dobrze wymieszać. Oba talerze podawać razem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów