Ziemniaki zapiekane z serem i fasolką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2383
Ziemniaki zapiekane z serem i fasolką
fot. jo-h / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera brie
  • 30 g fasolki szparagowej
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 puszka miniaturowej kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w plastry. Ser brie także pokroić w plastry (grube). Pokrojone ziemniaki oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki położyć plastry boczku, sera, oprószyć pieprzem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Fasolkę szparagową oraz marchew umyć, następnie pokroić na kawałki, zaleć lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, potem odcedzić i przełożyć na talerz. Dodać do tego osączona z zalewy miniaturową kukurydzę i całość udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów