Ciastka wielkanocne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4180
Ciastka wielkanocne
fot. Paulpod / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 10 dag oleju
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 otarta skórka z cytryn
  • kolorowe wstążeczki do dekoracji
  • Na lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, dodać olej, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i otartą skórkę z cytryny (po uprzednim sparzeniu wrzątkiem). Z podanych produktów wyrobić ciasto, zbić w kulę i na 15 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość do 5 mm i wyciąć foremką kształty jajek. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią wycięte ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone przełożyć na talerz.
Przygotować lukier: białko ucierać z cukrem pudrem, aż do otrzymania śnieżnobiałej masy. Dodać sok z cytryny i ucierać jeszcze przez 3 minuty. Gotowy lukier przełożyć do szprycy i wycisnąć dowolne wzory wielkanocne na ciastkach. Całość udekorować wstążeczkami.

2 komentarze

Czy można czymś zastąpić skórkę z cytryny?,ponieważ jak się robi tych ciastek trochę więcej to już ciężko.

Witaj możesz dać wiórki kokosowe

Podobne przepisy