Naleśniki z młodymi ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1836
Naleśniki z młodymi ziemniakami
fot. besighyawn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 główka rukoli
  • 1 marchew
  • 2 łyżki masła
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki keczupu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki młode dokładnie opłukać, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Przysmażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i przełożyć na talerz. Rukolę dokładnie opłukać i dodać do ziemniaków. Marchew zetrzeć i dodać do rukoli. Stopić masło z odrobiną soli i polać nim rukolę z marchewką.

Przyrządzić naleśniki: jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać do nich mleko, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej i dobrze wymieszać na konsystencję śmietanki. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Usmażone złożyć na ćwiartki, przełożyć na talerz i polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów