Boerenkool z ziemniaków i jarmużu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2850
Boerenkool z ziemniaków i jarmużu
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 8 liści kapusty jarmuż
  • 8 cebulek dymek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 pęta kiełbasy wędzonej
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę jarmuż dobrze opłukać, zalać wodą, dodać do tego obrane cebule i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, jarmuż pokroić drobno, dodać do ziemniaków wraz z masłem, dobrze ubić i przełożyć na talerz. Kiełbasę ugotować, odcedzić, pokroić w plastry i ułożyć na ziemniakach. Na kiełbasie położyć gotowaną cebulę. Płatki migdałów wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, podpiec i obsypać nimi ziemniaki w koło i na wierzchu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów