Sola z ziemniakami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1950
Sola z ziemniakami i szpinakiem
fot. MollySVH / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 sole mrożone
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 ziemniaki duże
  • 30 dag szpinaku
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • gotowa przyprawa do ryb

Opis przygotowania:

Sole rozmrozić, opłukać wodą, natrzeć solą i przyprawą do ryb i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, smażyć rybę z obu stron na złoty kolor i przełożyć na talerz. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do ryby. Cytrynę obrać ze skóry, pokroić w plastry i przełożyć na rybę. Szpinak sparzyć wrzątkiem i dodać do ziemniaków. Ziemniaki polać śmietaną, a wszystko udekorować pokrojoną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów