Jajko marcepanowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2997
Jajko marcepanowe
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g słodkich migdałów
  • 40 g cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 0,5 szklanki wody różanej
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 słoiczek masła orzechowego
  • gotowy lukier plastyczny
  • 1 opakowanie okrągłych serwetek

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Migdały i cukier ubić w odpowiednim naczyniu, dodać wodę różaną, rodzynki i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Masę nałożyć do foremek metalowych o owalnym kształcie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu i zalać masę marcepanową. Kiedy czekolada zastygnie, przełożyć całość na talerz z serwetką. Masło orzechowe rozmieszać, przełożyć do szprycy i wycisnąć podstawy jajka marcepanowego. Lukrem plastycznym udekorować jajko.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów