Jajko marcepanowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g słodkich migdałów
  • 40 g cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 0,5 szklanki wody różanej
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 słoiczek masła orzechowego
  • gotowy lukier plastyczny
  • 1 opakowanie okrągłych serwetek

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Migdały i cukier ubić w odpowiednim naczyniu, dodać wodę różaną, rodzynki i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Masę nałożyć do foremek metalowych o owalnym kształcie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu i zalać masę marcepanową. Kiedy czekolada zastygnie, przełożyć całość na talerz z serwetką. Masło orzechowe rozmieszać, przełożyć do szprycy i wycisnąć podstawy jajka marcepanowego. Lukrem plastycznym udekorować jajko.

0 komentarzy

Podobne przepisy