Pasztet z kurczaka

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 20 g pieczarek
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 3 goździki
  • 2 kromki białego chleba bez skórki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie suszonych fig
  • 1 słoik gotowego sosu chrzanowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 kwiat do dekoracji
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, natrzeć, pieprzem i solą, następnie całkowicie zalać wodą. Dodać pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, goździki i ugotować do miękkości. Chleb namoczyć w wodzie, po czym wyciągnąć i mocno odcisnąć z wody. Ugotowane mięso odcedzić i razem z chlebem przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego drobno pokrojoną cebulę i pieczarki, zeszklić, dodać przemielone mięso i całość jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Następnie włożyć do formy, odpowiednio ukształtować i wstawić na 15 minut do lodówki. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Wyciągnąć pasztet z lodówki, przełożyć go z formy na sałatę i posmarować gotowym sosem chrzanowym. Figi sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki, obrać i udekorować wraz z orzechami cały pasztet. Wierzch przyozdobić kwiatem.

0 komentarzy

Podobne przepisy