Ryż smażony z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2550
Ryż smażony z jajkiem
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • rukola

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko z kurkumą, w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić i dodać pokrojony drobno boczek. Całość smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać ryż. Wszystko wymieszać, dodać keczup i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć przez 4 minuty i przełożyć na talerz. Wbić jajka na patelnię bez tłuszczu, smażyć z jednej strony i kiedy się zetną dodać do ryżu. Jajko posypać świeżo zmielonym pieprzem i przyozdobić rukolą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy