Ziemniaki pieczone z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4210
Ziemniaki pieczone z sosem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 listków świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 opakowanie śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać przez około 45 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika, naciąć górę i przełożyć na talerz. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do czosnku i cebuli. Całość zalać śmietaną, dodać do tego sok cytrynowy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przełożyć do ziemniaków. Ziemniaki udekorować świeżymi listkami tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów