Muffinki z bitą śmietana i porzeczkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2156
Muffinki z bitą śmietana i porzeczkami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g czerwonej porzeczki
  • 1 gotowa bita śmietana w spraju
  • Na ciasto:
  • 250 g maki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml oleju
  • 70 dag cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę. Olej wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i połączyć z mąką. Dodać do tego jajka, jogurt i 2 łyżki masła, a następnie wyrobić elastyczne ciasto. Ciastem napełnić wysmarowane masłem foremki, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z foremek, lekko przestudzić, przekroić w poprzek i nałożyć bitą pianę. Porzeczki dobrze opłukać zimna wodą, namoczyć w soku z limonki i obsypać cukrem pudrem. Część z nich położyć na pianę i przykryć przekrojoną połową ciasta, a pozostałymi porzeczkami udekorować talerz przed podaniem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów