Bataty z grilla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 8525
Bataty z grilla
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże bataty (słodkie ziemniaki)
  • 1 szklanka ryżu
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki keczupu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Fasolę szparagową umyć, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek, zeszklić i dodać do tego ugotowaną fasolę szparagową oraz pomidory pokrojone na kawałki. Całość doprawić pieprzem, solą i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wszystko wymieszać z ryżem i przełożyć na talerz. Bataty obrać ze skóry, umyć, pokroić na grube plastry, przypiec z obu stron na rozpalonym grillu i dodać do ryżu. Wyłożyć keczup na talerz i wszystko udekorować natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów