Tofu smażone z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4214
Tofu smażone z sosem
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • Na sos:
  • 2 czerwone papryki chili
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Tofu podzielić na kawałki, posolić szczyptą soli, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać drobno i dodać do papryki. Do rondla wlać wodę, dodać paprykę z czosnkiem, cukier, ocet ryżowy, paprykę mieloną, sok z cytryny i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, wymieszać i przelać do malej miseczki. Orzechy ziemne utłuc, natkę pietruszki pokroić i razem dodać do miseczki z sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów