Tofu smażone z sosem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • Na sos:
  • 2 czerwone papryki chili
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Tofu podzielić na kawałki, posolić szczyptą soli, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz. Przygotować sos: Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać drobno i dodać do papryki. Do rondla wlać wodę, dodać paprykę z czosnkiem, cukier, ocet ryżowy, paprykę mieloną, sok z cytryny i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, wymieszać i przelać do malej miseczki. Orzechy ziemne utłuc, natkę pietruszki pokroić i razem dodać do miseczki z sosem.

0 komentarzy

Podobne przepisy