Kurczak z ryżem i ciecierzycą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kurczak z ryżem i ciecierzycą

    Dodane przez: wd2005

    docman / CC-BY-NC 2.0

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 40 g ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mango
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę moczyć przez 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego drobno posiekany czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę. Całość wymieszać, podsmażyć przez 3 minuty i przełożyć na ryż. Udka kurczaka oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron do miękkości mięsa, a następnie dodać do ryżu. Awokado umyć, osączyć z wody, przekroić na połowę, usunąć pestkę i przełożyć na talerz. Natkę pietruszki pokroić i posypać nią ciecierzycę.

0 komentarzy

Podobne przepisy