Cukinia w sosie pomidorowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 0,5 kg pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondla i gotować, aż polowa płynu odparuje. Następnie zestawić z ognia i przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać estragon, przetarte pomidory, szczyptę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Cukinie pokroić w plastry, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać, sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 10 minut. Podawać w naczyniu, którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy