Kotlety ziemniaczane z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2171
Kotlety ziemniaczane z grzybami
fot. NATALIA PHOTOS / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • kilka liści szpinaku
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebulę obrać, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć i dodać do ziemniaków. Dodać do tego mąkę, jajko, szczyptę soli, pieprzu, kilka kropli maggi, dobrze wymieszać i uformować ręcznie kotlety. Następnie smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron, a potem przełożyć na tackę. Całość udekorować liśćmi szpinaku i pokrojonym pomidorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów